Nieuws
U bent hier: Home / Nieuws / Uitgelicht: de fiscale gevolgen van een echtscheiding

Uitgelicht: de fiscale gevolgen van een echtscheiding

Op 15 september 1796 werd in Nederland de eerste echtscheiding uitgesproken en inmiddels strandt een op de drie huwelijken en gaan 60 procent van de samenwoonrelaties stuk!

Om aandacht voor de problematiek te vragen wordt sinds 2010 op de tweede vrijdag van september de dag van de echtscheiding gehouden.

Een echtscheiding heeft natuurlijk ook fiscale gevolgen. In deze bijdrage wordt kort op een aantal fiscale gevolgen ingegaan.

Fiscaal partnerschap

Wanneer u dit jaar besluit te gaan scheiden, kan dit gevolgen hebben voor uw fiscale partnerschap. Fiscale partners delen (kortgezegd) aftrekposten en sommige inkomensbestanddelen, en kunnen deze fiscaal voordelig aan elkaar toerekenen. U bent in principe elkaars fiscale partner niet meer, wanneer u niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat èn het verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank. Als u het daar samen over eens bent, kunt u kiezen om voor dit jaar te kiezen voor een heel jaar fiscaal partnerschap. Maak deze keuze weloverwogen. Het kan nadelig zijn voor toeslagen en uitkeringen.

Partneralimentatie

In box 1 is de partneralimentatie aftrekbaar als persoonsgebonden aftrek. Deze aftrek is in 2021 maximaal 43% en deze aftrek wordt de komende jaren verder afgebouwd naar ongeveer 37% in 2023. Partneralimentatie kan ook ineens worden afgekocht. Uiteraard is de partneralimentatie bij de ontvangende partij belast in box 1 en de ontvangende partij is daarover ook premie Zorgverzekeringswet verschuldigd.

Voor kinderalimentatie geldt juist, dat deze buiten de heffing blijft. Maak dus duidelijke afspraken over de omvang en samenstelling van de alimentatie. Dit voorkomt discussie met elkaar en met de Belastingdienst.

Wanneer partneralimentatie met de koopsom voor vermogensbestanddelen wordt verrekend, kan dit leiden dit tot onaangename belastingaanslagen!

Eigen woning

In veel gevallen bent u gezamenlijk eigenaar van de voormalige echtelijke woning. Als u geen fiscale partners meer bent, dan dient u ieder uw eigen deel van de woning aan te geven.