E-tip

Updates

E-tip 2021-32: Bijna 9 op 10 Europese organisaties verwacht cyberaanval op klantdata

Volgens onderzoek van cybersecuritybedrijf Trend Micro verwachten bijna 9 op de 10 Europese organisaties dat zij in de komende 12 maanden te maken zullen krijgen met een aanval op klantdata.

Bevindingen volgens het onderzoek

De belangrijkste bevindingen uit het halfjaarlijkse CRI-rapport:

  • 87% van de Europese organisaties geeft aan dat zij komend jaar waarschijnlijk te maken zullen krijgen met één of meerdere cyberaanvallen, ten opzichte van 80% in 2020.
  • 22% van de Europese organisaties heeft het afgelopen jaar te maken gehad met 7+ afzonderlijke cyberaanvallen, waarbij netwerken en/of systemen geïnfiltreerd zijn. Dit ten opzichte van 19% in 2020.
  • Organisaties in de Benelux hebben het afgelopen jaar te maken gehad met gemiddeld vier afzonderlijke cyberaanvallen.
  • 18% van de Europese organisaties heeft te maken gehad met 7+ inbreuken op informatie-assets, ten opzichte van 16% in 2020.
  • Organisaties in de Benelux hebben te maken gehad met gemiddeld 3 aanvallen op informatie-assets in de afgelopen 12 maanden.
  • 27% van de Europese organisaties geeft aan dat zij 7+ inbreuken op klantdata hebben meegemaakt, ten opzichte van 16% in 2020.
  • Organisaties in de Benelux hebben het afgelopen jaar te maken gehad met gemiddeld 4 aanvallen op klantdata.

Belangrijkste gevolgen van een cyberaanval

Europese organisaties geven aan dat verloren intellectueel eigendom, kosten van externe experts en consultants en verloren omzet van klanten de top drie negatieve gevolgen zijn die zij kunnen ervaren door een cyberaanval.

Security-risico’s

Uit het onderzoek bleek verder dat cloud computing een van de grootste security-risico’s vormde voor de infrastructuur. Europese organisaties gaven het een 8,12 op een 10-puntsschaal. Veel respondenten gaven toe dat ze “aanzienlijke middelen” besteden aan het beheren van risico’s van derden, zoals cloudproviders.

Grootste uitdageingen

De belangrijkste uitdagingen voor het realiseren van adequate cybersecurity zijn het gebrek aan autoriteit en middelen om een sterke security-posture te creëren en het gebrek aan kennis om de juiste security-technologieën toe te passen die de data-assets en de IT-infrastructuur veilig kunnen houden.

Onderzoek

Trend Micro’s halfjaarlijkse CRI-rapport onderzoekt de mate waarin organisaties hun cybersecurity op orde hebben versus de kans dat zij worden aangevallen. In de eerste helft van 2021 onderzocht het CRI meer dan 3.600 organisaties van alle grootten in Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific en Latijns-Amerika.

Bron: site Accountantweek