Over ons

Updates

Joke Zwiers neemt na 50 jaar afscheid van het accountancyvak

De 66-jarige Joke Zwiers heeft haar laatste werkweek erop zitten. Ze gaat met pensioen. Vijftig jaar lang heeft ze zich met hart en ziel ingezet voor het accountancyvak. Van de automatische typemachine tot de eerste computer. Het kwam allemaal voorbij in haar loopbaan.

Joke kwam destijds binnen als 16-jarig meisje na de havo. ”Ik had een advertentie gezien in de plaatselijke krant. Ik heb erop gereageerd en werd direct aangenomen”. Met veel avondscholing werkte Joke zich op als administratief medewerker. Lonen, belastingaangifte en jaarrekeningen. Joke pakte elke klus met beide handen aan. ”Ik weet nog goed dat ik een schoenendoos vol met bonnetjes en papiertjes kreeg en hier een belastingaangifte van moest maken. Op de fiets sjeesde iemand dan de hele stad af om administratie op te halen en/of weg te brengen.”

Digitalisering in de jaren tachtig

”De eerste elektrische typemachine. Toen werd het pas echt leuk! Mateboer, mijn eerste accountantskantoor, kon precies zien hoe vaak je een foute aanslag had gemaakt. Met typex kon ik zo nog wat fouten wegwerken, maar ze waren altijd zichtbaar” lacht Joke. ”De kopieermachine was echt een uitkomst. Met carbonpapier kopieën maken. Je kan het je misschien nu niet meer voorstellen, maar dat was een echte uitvinding”.

In de jaren ’80 werkte Joke als een van de eerste met een PC. ”Een bakbeest was het zeker. Zo groot als een koelkast en maar 500 mb. Nu heeft een fatsoenlijke telefoon alleen al 32 gb. Wat een digitale slag is er gemaakt, ook binnen de accountancy.” Een jaar of tien heeft Joke, naast haar baan als administratief medewerker, ook de rol als systeembeheerder vervuld. ”Per PC moest ik de updates uitvoeren of de printer repareren.” Eén van Joke’s hoogtepunten in haar carrière. Maar ook de bouw van het pand aan de Meeuwenweg in Kampen was een moment van trots. ”Op het dak staan van het nieuwe kantoor. Dat was best heel eng, maar zo leuk!”

Tijd om te genieten

De vrijheid, afwisseling en gaan en staan waar je wilt, hebben Joke gebracht tot het punt waar ze nu staat. Vijftig jaar en verschillende overnames later is het tijd om te genieten van haar pensioen. Plannen heeft Joke genoeg. Van wandelen, fietsen en puzzelen tot creatieve bezigheden. Zelfs het volgen van cursussen staat op de planning. Maar het accountancyvak helemaal loslaten kan ze nog niet. ”Wanneer het nieuwe pand aan de Flevoweg in Kampen klaar is, kom ik graag een keer op de koffie.”

Afgelopen week ontving Joke al een grote bos bloemen van een trouwe klant die al die tijd met haar mee is gegaan in de overnames. ”Een echt compliment!”, aldus Joke. Namens alle collega’s van Tamek willen wij jou bedanken voor je inzet en wensen wij jou al het geluk! En uiteraard ben je altijd welkom in het nieuwe pand.

Joke Zwiers begon op haar 16de bij Accountancykantoor Mateboer als administratief medewerker. Later fuseerde Mateboer met Meester en Kuiper. In oktober 2019 werd Mateboer, Meester en Kuiper (MMK) overgenomen door Tamek Accountants en Belastingadviseurs.