Uitgelicht

Updates

Wanneer de toekomst zich niet laat voorspellen

Veel mensen zullen begin 2022 opgelucht hebben ademgehaald: het einde van een scala aan lockdowns en economisch belemmerende maatregelen was dan eindelijk daar. Met het einde van de coronamaatregelen leek ook een einde te zijn gekomen aan een tijd van economische beperkingen. We waren als maatschappij toe aan optimisme.
 

Je zal niet de enige zijn geweest als die opluchting maar van korte duur was. Dit keer is het niet de volksgezondheid die hevige gevolgen heeft, maar een oorlog in Europa, stijgende olieprijzen, dalende beschikbaarheid van arbeidskrachten en het laagste consumentenvertrouwen ooit gemeten. De toekomst is allesbehalve zeker.
 

Economische onzekerheid is voor een fiscale planning niet per se een probleem. Door de coronacrisis heen hebben wij ondernemers en beleggers telkens kunnen adviseren wat hun fiscaal te wachten stond: de Belastingdienst had gepubliceerd beleid om de economische pijn te verlichten en de gevolgen van winsten en verliezen waren berekenbaar.
 

2022 is anders. Het befaamde en beruchte kerstarrest van 24 december 2021 heeft niet alleen een bom gelegd onder box 3 (de belasting op spaargeld en overige bezittingen). De hele inkomstenbelasting heeft zijn houdbaarheid verloren. Zo heeft Staatssecretaris van Rij aangekondigd dat de noodzakelijke wijzigingen in box 3 ook zijn sporen zal achterlaten in box 2 (belasting op een eigen B.V.). Ook verschillende delen van box 1 zullen niet meer in het oude stelsel passen. Ik verwacht daarom dat de nieuwe inkomstenbelasting fundamenteel anders zal zijn dan de huidige Wet inkomstenbelasting.
 

Hebben we dan helemaal geen houvast? Valt er niets meer te zeggen over fiscaliteit in de toekomst? Zo erg is het gelukkig niet. Staatssecretaris van Rij heeft spoedregelgeving aangekondigd voor box 3. Het is niet zeker of deze reparatie door de Hoge Raad wordt goedgekeurd. Aan de spoedmaatregel kan alleen wel vertrouwen worden gewekt: het is een veilige haven. Prinsjesdag moet dit jaar ook de nodige onzekerheid wegnemen.
 

Fiscaal laat de toekomst zich momenteel moeilijk voorspellen. Het is een tijd waarin iedere dag nieuwe informatie beschikbaar komt en de gevolgen van financiële keuzes elke dag weer beter kunnen worden ingeschat. Ik houd samen met mijn collega’s de laatste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. De economische onzekerheid kunnen wij niet wegnemen, de fiscale onzekerheid misschien wel.
 

Heeft u ook vragen over de fiscale bestendigheid van uw onderneming? Laat u dan adviseren door één van onze fiscale experts.
 

Roel Selles
assistent belastingadviseur

Kantoren

Blokzijl

tel

T: 0527 29 26 14

M: blokzijl@tamek.nl


Burgemeester van Ommerenweg 15

8356 HN Blokzijl

Kantoor locatie

John Mondria

Directeur & Kantoorleider

Branch manager

Kampen

tel

T: 038 33 15 422

M: kampen@tamek.nl


Flevoweg 70

8265 PL Kampen

Kantoor locatie

Esther Buitendijk-Veldink

Directeur & Kantoorleider

Branch manager

Meppel

tel

T: 0522 26 32 47

M: meppel@tamek.nl


Blankenstein 125

7943 PE Meppel

Kantoor locatie

Han Luning

Kantoorleider

Branch manager

Zwartsluis

tel

T: 038 38 67 618

M: zwartsluis@tamek.nl


Zomerdijk 88b

8064 XH Zwartsluis

Kantoor locatie

Jeroen Troost

Kantoorleider

Branch manager

Zwolle

tel

T: 038 42 15 315

M: zwolle@tamek.nl


Emmawijk 1

8011 CM Zwolle

Kantoor locatie

Alex van Drie

Kantoorleider

Branch manager