Nieuws
U bent hier: Home / Nieuws / E-tip 2015-3: Subsidie bedrijfswagen, premiekorting wezen en besparen

E-tip 2015-3: Subsidie bedrijfswagen, premiekorting wezen en besparen

Subsidie voor een schone bedrijfswagen

Er komt een speciale regeling om ondernemers te stimuleren om hun vervuilende bestelauto te vervangen door een schoner exemplaar. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Milieu aangekondigd. Het gaat om een subsidie voor ondernemers met vervuilende bestelauto's in gemeenten rond steden die een milieuzone voor bestelauto's willen invoeren.

Afhankelijk van hoe schoon de nieuwe of gebruikte bestelauto is, kunnen ondernemers in de randgemeenten aanspraak maken op een subsidiebedrag tussen de € 500 en € 2.200. Wanneer de subsidieregeling wordt opengesteld is nog niet bekend.

Milieuzone

Een aantal grote steden heeft inmiddels een milieuzone ingevoerd voor vrachtauto's. Dit is een gebied in de binnenstad waar alleen nog 'schone' vrachtwagens worden toegelaten. Binnen afzienbare tijd zullen enkele grote steden ook overgaan tot een milieuzone voor bestelauto's. De gemeente Utrecht kent met ingang van dit jaar al een dergelijke milieuzone. De gemeente Amsterdam wil volgen vanaf 1 januari 2017.

Premiekorting werklozen voor kleine werkgevers

Wist u dat u als werkgever een premiekorting kunt krijgen als u een werkloze jongere, een oudere of een arbeidsgehandicapte in dienst neemt? Die premiekorting kan in voorkomende situaties oplopen tot € 7.000 per jaar per relevante werknemer.

Kleine werkgevers kunnen nu echter niet optimaal profiteren van de premiekortingen. Daarom komt het kabinet met een uitvoeringsaanpassing zodat vanaf 2016 iedere werkgever (groot of klein) in gelijke mate van de premiekortingen gebruik kan maken.

Verzilveringsproblematiek

De premiekortingen kunnen nooit meer zijn dan het bedrag dat u aan premies werknemersverzekeringen betaalt. Bent u een kleine werkgever dan kunt u hierdoor wellicht niet de hele premiekorting verzilveren.

Uitvoeringsaanpassing

Om het ook voor kleine werkgevers aantrekkelijker te maken om werkloze jongeren, ouderen en arbeidsgehandicapten in dienst te nemen, komt er een uitvoeringsaanpassing. Als alles volgens plan verloopt, gaan de premiekortingen vanaf 2016 buiten de maandelijkse loonaangifte om. Dan ontvangen werkgevers het gehele bedrag aan premiekorting in één keer van de Belastingdienst na afloop van het jaar.


Zo kunt u als kleine werkgever ook optimaal profiteren van het financiële voordeel. Bijkomend voordeel is een administratieve lastenverlichting, omdat werkgevers niet langer zelf verantwoordelijk zijn voor de berekening en verrekening van premiekortingen via de loonaangifte. Nadeel is dat de premiekorting per werknemer naar beneden zal worden bijgesteld. Meer details volgen in de loop van 2015.

Bespaar duizenden euro's met een verhuurde woning in box 3

Als u voldoende vermogen heeft, is het kopen van een woning en vervolgens verhuren een slimme zet! Wist u dat u flink kunt besparen met een verhuurde woning in box 3? U hoeft over de huur geen belasting te betalen. Wel moet u 1,2% vermogensrendementsheffing over de WOZ-waarde van de woning betalen. Heeft de huurder huurbescherming, dan kunt u de waarde in verhuurde staat opgeven.

Voordeel verhuurde woning

Laten we sparen op een spaarrekening eens vergelijken met het verhuren van een woning. Spaarrentes zijn nu tussen 0,5% tot 1,5%. Vaak is dat niet eens genoeg om de vermogensrendementsheffing van 1,2% te betalen. Met een verhuurde woning bent u snel duizenden euro's voordeliger uit, zeker als de huurder huurbescherming geniet. U bespaart dan 1,2% belasting over het verschil tussen de volle WOZ-waarde en de waarde in verhuurde staat.

Tip!

Kijk op de website van de Belastingdienst voor de tabel voor de berekening van de waarde in verhuurde staat op basis van de leegwaarde-ratio.

Besparing in beeld

De besparing kunnen we u het beste uitleggen met een voorbeeld. Een spaarrekening van € 300.000 met een spaarrente van 1% kost per jaar € 600. Een verhuurde woning met een WOZ-waarde van € 300.000 met een kale huurprijs van € 1.000 levert per jaar
€ 9.768 op. Het verschil is meer dan € 10.000. Verzekering en onroerendezaakbelasting zijn niet meegerekend.

Dit voorbeeld is natuurlijk sterk vereenvoudigd. Brengt het u op een idee? Breng dan in kaart wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een woning die u gaat verhuren. Fiscaal kan het een mooi belastingvoordeel opleveren.

Bron: SRA-site